Alford Community Campus

Client: The Lighthouse
Location: Alford, Aberdeenshire
Time: 2009-2010

For the consultation for a new community campus in Alford, Aberdeenshire, Stone Opera joined The Lighthouse team in the summer of 2009 with a series of architectural workshops. People from the existing school, council and community participated in sessions focussing on qualities of Alford, listening to each others ideas, understanding of the new development,  experiencing senses of space and place, building models, eventually resulting in establishing a brief for the architects. In February 2010, this consultation was followed up by a second series of workshops, this time working with the architectural design as it has been developed after the first consultation. Through workshops, participants will understand how their previous advice has been integrated and participants will be taken on a journey for involvement for the second phase of the architectural design.

 

  1. group discussion about a favourite space
  2. playing with daylight
  3. understanding scale and space
  4. perceiving space through touch